Fracassar

Segons el diccionari de l’IEC, la definició de fracassar seria:

1 v. intr. [LC] No tenir èxit, no reeixir en una empresa, etc. Si fracasso, no hi perdré res.
2 intr. [LC] Una empresa, un projecte, etc., no tenir èxit, no reeixir. L’estratègia que havien planificat va fracassar.

No obstant, crec que hi falta una part important de la definició que podria ser així:

3 v. intr. [LC] Aprendre.

Perquè mentre encara no admetem el fracàs i seguim provant coses per continuar avançant, adquirim sense adonar-nos-en el bé més valuós al que podem aspirar: experiència.

Al nostre país fracassar sempre té un sentit negatiu i es mira malament a la gent que admet haver-ho fet, tant per no haver sabut portar a bon port la seva iniciativa, com pel propi fet d’haver tingut iniciativa (sobretot si posteriorment es participa en un procés de selecció per treballar per un tercer). En canvi, en llocs com als Estats Units d’Amèrica, a l’hora de contractar algú es valora que hagi fracassat perquè aquesta persona ha sigut proactiva, ha tirat endavant les seves idees i, encara que no ha tingut èxit, durant el procés ha obtingut importants coneixements que pot aplicar amb posterioritat per no repetir el mateix resultat.

Això si, fracassar només té un costat positiu si es reflexiona profundament en el que s’ha fet i en com ha pogut influir cada decisió en el resultat final obtingut. Ja ho diu la frase erròniament atribuïda a Einstein, però que probablement sigui de l’escriptora Rita Mae Brown:

Bogeria és fer el mateix una i altra vegada esperant resultats diferents.

Per tant, aprofitem els fracassos per seguir aprenent, siguem proactius (un dels atributs principals que ha de tenir qualsevol persona eficient) en aplicar els coneixements adquirits i mai deixem d’iniciar nous projectes per por a no saber què passarà.

Crec que no hi ha una millor paraula per iniciar aquest projecte personal que fracassar: jo intentaré que funcioni i avanci, però si malgrat tot fracasso, almenys espero haver aprés el màxim de coses durant el temps que hagi durat i aplicar-les correctament en el següent que faci.

Comparteix-ho per ajudar-me!

Feu un comentari